сряда, 11 април 2012 г.

Изместване на центъра

По собствен избор живея в най-големия град в България, правя го в последните 20 години. Наблюдавам  София  все повече отстрани, защото  в последните години съм свидетел на една лоша според мен тенденция. Навремето някак Градското в пространството и времето на столицата беше доминиращо. Спомням си тръпката от разходка по Витошка в ранните часове - първото кафе или капучино, вестник, малките улички и старанието на хората да изглеждат и държат  добре по един неглиже, градски начин. Сега обаче доста агресивно един нов манталитет на "Главната" ме отблъсква от този вече "бивш" поне за мен  център!
Бягайки къде съзнателно, къде подсъзнателно от тези тенденции, откривам, че на едни други места, улички и зелени пространства Градското съществува в пълна сила. Там намирам интересни хора, приятни обстановки, красиви сгради и гостоприемна атмосфера. Нямам усещането за нагли погледи, невъзпитани коментари, за доминиране и смешна показност и позьорство. Там ритъма е друг и се струва да се старая да ми се случва всеки ден!
+Това ( място за събития, изложби, просто срещи с кухня, бар и магазин за нов български дизайн) е в карето Шипка, Оборище, парка Заимов, Докторската, Канала. По малките улички в тази посока на добрия живот са още Павилион, Шипка - магазин за чиста козметика, Gabu - магазин и кафетерия, Gabra Natural Foods&Bar - здравословно хранене или Скара Бар - а в сградата на " Сфумато" и Преди 10 - точно зад него. Или просто на пейка в някой от прилежащите зелени пространства наоколо и в най - красивият и мистичен парк в София този на Военната Академия:)
Мебелите!!! Made in BG
Благодаря, че се отбихте!
Thank you everyone for visiting!

Няма коментари:

Публикуване на коментар